Deser czekoladowy z amaretto

Deser czekoladowy z amaretto
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 15 g mąki
  • 30 g miałkiego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 ml likieru Amaretto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g niesolonego masła
  • 30 g ciasteczek Amaretti

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać mleko do garnka i podgrzać na małym ogniu. Do średniego rondla wsypać cukier i mąkę, przemieszać trzepaczką. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dodać do rondla. Wlać trochę mleka i wszystko razem wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać resztę mleka i wymieszać. Dorzucić laskę wanilii. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Wlać likier Amaretto i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Drobno posiekać czekoladę. Zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę i masło i mieszać, aż składniki się połączą. Usunąć laskę wanilii. Przełożyć masę do pucharków. Podawać deser na ciepło lub schłodzony, posypany pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA