Deser czekoladowy z amaretto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 500 ml mleka
- 15 g mąki
- 30 g miałkiego cukru
- 1 laska wanilii
- 80 ml likieru Amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g niesolonego masła
- 30 g ciasteczek Amaretti
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać mleko do garnka i podgrzać na małym ogniu. Do średniego rondla wsypać cukier i mąkę, przemieszać trzepaczką. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dodać do rondla. Wlać trochę mleka i wszystko razem wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać resztę mleka i wymieszać. Dorzucić laskę wanilii. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Wlać likier Amaretto i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Drobno posiekać czekoladę. Zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę i masło i mieszać, aż składniki się połączą. Usunąć laskę wanilii. Przełożyć masę do pucharków. Podawać deser na ciepło lub schłodzony, posypany pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W