Czekoladowy tost francuski

Czekoladowy tost francuski
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 240 ml mleka
  • 4 jaja
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • olej roślinny
  • 4 łyżki masła
  • 8 kromek czerstwego, białego chleba

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie. Mleko wlej do dużej miski, wbij jaja, dodaj cukier, wanilię, kakao i sól. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, a kakao połączy się z pozostałymi składnikami. Wlej nieco oleju na patelnię. Gdy się rozgrzeje, dorzuć 1 łyżkę masła na środek oleju. Zanurzaj po jednej kromce chleba w mleku z dodatkami, żeby wchłonęło płyn. Obie strony powinny być pokryte masą. Gdy masło zacznie się pienić, połóż kromkę i smaż po obu stronach, aż będzie złocistobrązowa. Powtarzaj czynności z pozostałymi kromkami, w razie potrzeby dodając masła i oleju.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA