Czekoladowy tost francuski
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 240 ml mleka
- 4 jaja
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki ekstraktu wanilii
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- olej roślinny
- 4 łyżki masła
- 8 kromek czerstwego, białego chleba
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie. Mleko wlej do dużej miski, wbij jaja, dodaj cukier, wanilię, kakao i sól. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, a kakao połączy się z pozostałymi składnikami. Wlej nieco oleju na patelnię. Gdy się rozgrzeje, dorzuć 1 łyżkę masła na środek oleju. Zanurzaj po jednej kromce chleba w mleku z dodatkami, żeby wchłonęło płyn. Obie strony powinny być pokryte masą. Gdy masło zacznie się pienić, połóż kromkę i smaż po obu stronach, aż będzie złocistobrązowa. Powtarzaj czynności z pozostałymi kromkami, w razie potrzeby dodając masła i oleju.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W