Curry z ryb z oberżyną, ziemniakami i mung dal
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- kuchnia bangladeska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki panch phoran:1 łyżka nasion czarnej lub brązowej gorczycy
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka nasion kuminu
1 łyżka nasion fenkułu
1 łyżka nasion kozieradki
Składniki curry:
500 g grubych filetów z białej ryby, takiej jak morszczuk, łupacz albo lucjan (ze skórą)
sól do smaku plus 1 łyżeczka
2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej kurkumy
3 łyżki oleju roślinnego
200 g małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki o grubości 1cm
100 g fasoli mung
1 łyżeczka panch phoran (patrz przepis poniżej)
1 łyżeczka mielonego, suszonego imbiru
1 łyżeczka sproszkowanych chilli z Kaszmiru
1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kminu
1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry
900 ml wody
150 g oberżyny pokrojonej w 1cm kawałki
4-6 strąków zielonego pieprzu kajeńskiego, przepołowionych wzdłuż
4 łyżki liści grubo posiekanej, świeżej kolendry
Przygotowanie panch phoran:
Wrzuć wszystkie składniki do słoika, zakręć i wymieszaj. Można przechować je nawet rok w ciemnym, chłodnym miejscu.
Przygotowanie curry:
Pokrój filety w kawałki o grubości 2,5 cm, dopraw po obu stronach solą i posyp połową sproszkowanej kurkumy. Na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni albo w rondlu. Kładź po kilka kawałków ryby i smaż po 1 minucie z obu stron, aż będą złociste. Przekładaj na talerz. Wrzuć na patelnię plastry ziemniaków, smaż przez 2-3 minuty po obu stronach, aż będą złociste. Przełóż na talerz. Na patelnię wrzuć fasolę mung, smaż przez kilka sekund. Dorzuć przyprawę panch phoran, resztę sproszkowanej kurkumy, zmielony imbir, sproszkowane chilli, zmielone nasiona kolendry i
kminu. Smaż przez kilka sekund, aż poczujesz zapach przypraw. Dolej wodę. Dodaj usmażone ziemniaki, oberżyny, strąki pieprzu kajeńskiego, resztę soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj i duś przez 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dorzuć kawałki smażonej ryby, duś przez 2-3 minuty, aż ryba zmięknie. Dodaj posiekane liście kolendry i podawaj.
Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 6
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
kuchnia bangladeska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W