Curry z nerkowców
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
250 g nerkowców2 łyżki masła klarowanego ghee
1 duża cebula, drobno posiekana
1 gałązka liści curry
2 zielone chili, posiekane
10-centymetrowy kawałek pandanu
½ łyżeczki uprażonego mielonego kminu
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej chili
1 laska cynamonu
300 ml mleczka kokosowego
150 ml śmietanki kokosowej
szczypta uprażonego curry
Przygotowanie:
Nerkowce moczymy w wodzie 1 godzinę. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy ghee w średnim garnku na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, liście curry, chili i pandan. Mieszamy. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy kmin, kurkumę, mieloną chili i laskę cynamonu. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż przyprawy lekko się uprażą. Dodajemy nerkowce i mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Sos powinien się zredukować i zgęstnieć. Dodajemy śmietankę kokosową, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski. Dekorujemy śmietanką kokosową i odrobiną prażonej curry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W