Ciasto podwójnie waniliowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 450 g masła
- 450 g cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki ekstraktu wanilii
- 440 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 240 ml mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. W robocie kuchennym utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Wbijaj po jednym jaju, po każdym ucierając masę. Wlej wanilię. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do wilgotnych składników razem z mlekiem. Ucieraj przez kilka chwil, aż znów powstanie gładka masa. Przełóż do dwóch okrągłych foremek o średnicy 23 cm, wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Ciasto można upiec w prostokątnej foremce 23 x 30 cm i posmarować masą na wierzchu. Piecz przez 50 minut. Pozostaw na chwilę, a potem obróć foremki, żeby ciasto wypadło. Wystudź dokładnie, posmaruj masą z gorzkiej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W