Ciasto podwójnie waniliowe

Ciasto podwójnie waniliowe
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. W robocie kuchennym utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Wbijaj po jednym jaju, po każdym ucierając masę. Wlej wanilię. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do wilgotnych składników razem z mlekiem. Ucieraj przez kilka chwil, aż znów powstanie gładka masa. Przełóż do dwóch okrągłych foremek o średnicy 23 cm, wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Ciasto można upiec w prostokątnej foremce 23 x 30 cm i posmarować masą na wierzchu. Piecz przez 50 minut. Pozostaw na chwilę, a potem obróć foremki, żeby ciasto wypadło. Wystudź dokładnie, posmaruj masą z gorzkiej czekolady.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA