Ciasto piaskowe z serem

Ciasto piaskowe z serem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 3 miarki mąki
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 340 gramów masła plus masło do wysmarowania form
  • 1 opakowanie (220 gramów) serka Philadelphia
  • 3 miarki cukru
  • 6 dużych jaj
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Spryskać tłuszczem 2 wąskie formy.
W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem. Odstawić. Wymieszać masło z serkiem w mikserze ustawionym na średnie obroty. Mieszać aż masa stanie się gładka. Wsypać cukier i zwiększyć obroty miksera. Ubijać przez 5 minut na puszystą masę. Pojedynczo wbić jajka. Mieszać po każdym jajku. Zebrać masę z brzegów miski. Wlać esencję waniliową. Powoli wsypać mąkę. Mieszać do połączenia składników.
Wlać ciasto do przygotowanych form. Wyrównać wierzch ciasta łopatką. Piec aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Pieczmy przez 45-50 minut.
Wyjąć formę z piekarnika i studzić ciasto przez 20 minut. Wyjąć ciasto z formy i zupełnie wystudzić. Podawać w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA