Ciasto piaskowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 4 miarki przesianej mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 340 gramów masła w temperaturze pokojowej
- 2 ¾ miarki cukru
- 8 jajek w temperaturze pokojowej
- 1 miarka mleka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- skórka z jednej cytryny (dowolnie)
- lukier cytrynowy (według przepisu poniżej)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Smarujemy masłem i posypujemy mąką dwie wąskie formy. Odstawiamy. Dwukrotnie przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Ucieramy mikserem masło na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy ciasto po dodaniu każdego jajka. Wsypujemy mąkę naprzemiennie z mlekiem i esencją waniliową. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy skórkę z cytryny. Krótko mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanych form. Wyrównujemy wierzch łopatką. Pieczemy przez 1 ½ godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto w formie przez 10 minut. Później przekładamy ciasto na tacę i całkowicie studzimy. Polewamy wierzch ciasta lukrem cytrynowym.
Ucieramy mikserem masło na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy ciasto po dodaniu każdego jajka. Wsypujemy mąkę naprzemiennie z mlekiem i esencją waniliową. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy skórkę z cytryny. Krótko mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanych form. Wyrównujemy wierzch łopatką. Pieczemy przez 1 ½ godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto w formie przez 10 minut. Później przekładamy ciasto na tacę i całkowicie studzimy. Polewamy wierzch ciasta lukrem cytrynowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W