Ciasto francuskie

Ciasto francuskie
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 - 4 szklanki śmietany 36%
  • 50 dag masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

3½ szklanki mąki zmieszać z cukrem i solą. Dodać śmietanę i wyrabiać, aż z ciasta powstanie kula. Spłaszczyć i mocno schłodzić w lodówce. Pozostałą część mąki wysypać na stolnicę i zagnieść z masłem dodając je po kawałku. Uformować z niego kwadrat o boku 15 cm, zawinąć i włożyć do lodówki.
Ciasto ze śmietany rozwałkować na prostokąt 50 x 25 cm, na środku umieścić ciasto maślane i zawinąć brzegi, by zamknąć ciasto maślane w kopercie. Ciasto jest gotowe do pierwszego z czterech cykli wałkowania. Po każdym wałkowaniu ciasto należy złożyć i dobrze schłodzić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA