Ciasto anielskie z brązowym cukrem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 14 białek dużych jaj
- 1 ½ miarki jasnego cukru trzcinowego
- przesianego
- 1 ½ łyżeczki winianu potasu
- 1 ¼ miarki przesianej mąki tortowej
- gorący sos czekoladowy (według przepisu).
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z cukrem na pianę. Dodać winian potasu. Zwiększyć obroty miksera. Ubijać białka aż trzykrotnie zwiększą objętość, a piana stanie się sztywna i lśniąca. Przełożyć pianę do dużej miski. Dosypać mąkę w trzech porcjach. Przełożyć ciasto do torby cukierniczej zakończonej centymetrowym dzióbkiem. Nałożyć ciasto do nie wysmarowanych małych form z wyjmowanym spodem. Wyrównać wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec ciasto aż zyska złocisty kolor i stanie się sprężyste. Piec przez 25 minut. Odwrócić formy i postawić na butelkach. Studzić przynajmniej przez godzinę. Podważyć brzeg ciasta nożem i wyjąć ciasto z formy. Podawać z gorącym sosem czekoladowym i lodami kawowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W