Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 285 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 110 g masła i więcej do natłuszczenia formy
  • 225 g drobnego cukru
  • 2 wiejskich jajek
  • 4 dojrzałe rozgniecione banany
  • 85 ml maślanki (lub mleka
  • wymieszanego z 1,5 łyżeczki soku z cytryny albo octu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą do dużej miski. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, rozgniecione banany, maślankę oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Teraz delikatnie wmieszaj mąkę z sodą i solą. Natłuść masłem keksówkę o wymiarach 20 cm x 12,5 cm i wlej do niej surowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny do chwili, aż ciasto wyrośnie i będzie złocisto-brązowo. Wyjmij je z piekarnika i odstaw, żeby ostygło w formie kilka minut, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby ostygło przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA