Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 42)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 3 i pół łyżeczki suszonych albo 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 125 ml oliwy
  • 500 g mąki
  • półtorej łyżeczki soli
  • 340 g zielonych oliwek bez pestek
  • 5 ugotowanych, pokrojonych ziemniaków
  • gałązka rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, ziemniaków i wody uformować elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć je do natłuszczonej formy, skropić oliwą i posypać rozmarynem. Piec przez pół godziny w temperaturze 220°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA