Chleb wieloziarnisty
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 łyżka i 1½ łyżeczki drożdży suszonych (2 opakowania po 7 gramów)
- 2¼ szklanki i 2 łyżki ciepłej wody (maks. 43°C)
- 3 łyżki i 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki masła, roztopionego, dodatkowo do wysmarowania miski i formy
- 2½ szklanki mąki uniwersalnej, dodatkowo do podsypywania
- 2¾ szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 łyżki soli
- 1⅓ szklanki gotowanych jagód pszenicy
- 1 szklanka nasączone bulguru
- ½ szklanki płatków owsianych, dodatkowo 2 łyżki na wierzch
- ½ szklanki siemienia lnianego, dodatkowo 1 łyżka na wierzch
- ⅓ szklanki nasion słonecznika, dodatkowo 2 łyżki na wierzch
- 1 białko dużego jajka
- tłuszcz w sprayu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W małej misce albo miarce do płynów rozpuść drożdże w ½ szklanki wody. Dodaj 2 łyżeczki miodu. Wymieszaj i poczekaj, aż mieszanka zacznie się pienić, około 5 minut.
Przelej mieszankę do misy miksera z założonym hakiem do wyrabiania ciasta. Dodaj masło i pozostałą wodę oraz 3 łyżki miodu. Wymieszaj ze sobą wszystkie mąki i sól. Dodaj 3 szklanki do mieszanki z drożdżami. Mieszaj na małych obrotach, aż masa zrobi się gładka. Dodaj pozostałe 3¼ szklanki mąki, po 1 szklance. Dodaj jagody pszenicy, bulgur, ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki siemienia lnianego i ⅓ szklanki nasion słonecznika. Wszystko mieszaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i zacznie przypominać kulę.
Wysmaruj masłem dużą miskę. Zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni, aż zrobi się gładkie i elastyczne, około 5 minut. Uformuj kulę i przenieś do przygotowanej miski. Przykryj folią.
Zostaw ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 1 godzinę. Wysmaruj masłem 2 foremki do chleba o wymiarach 11 na 22 centymetry. Uderz w ciasto i podziel na pół.
Z jednego kawałka uformuj kwadrat o boku 18 centymetrów. Złóż go na 3 i wygładź łączenie. Włóż ciasto do foremki łączeniem do dołu. Powtórz to samo z drugim kawałkiem ciasta.
W małej misce wymieszaj białko z wodą i posmaruj tym wierzch obu bochenków. Posyp 2 łyżkami płatków owsianych, 1 łyżką siemienia lnianego i 2 łyżkami nasion słonecznika.
Spryskaj 2 kawałki folii tłuszczem. Przykryj nimi bochenki i poczekaj, aż ciasto urośnie 2 centymetry ponad brzeg foremek. Zajmie to 45-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z termoobiegiem. Zmniejsz temperaturę do 200°C w pierwszym przypadku i do 190°C w drugim.
Zdejmij folię i wstaw bochenki do piekarnika. Po 20 minutach obróć foremki. Zaczekaj, aż wierzch zrobi się złocisty, a temperatura chleba w środku wyniesie 96°C, około 45 minut. Postaw foremki na kratce, aż chleby lekko ostygną, po czym wyciągnij je z foremek.
Przelej mieszankę do misy miksera z założonym hakiem do wyrabiania ciasta. Dodaj masło i pozostałą wodę oraz 3 łyżki miodu. Wymieszaj ze sobą wszystkie mąki i sól. Dodaj 3 szklanki do mieszanki z drożdżami. Mieszaj na małych obrotach, aż masa zrobi się gładka. Dodaj pozostałe 3¼ szklanki mąki, po 1 szklance. Dodaj jagody pszenicy, bulgur, ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki siemienia lnianego i ⅓ szklanki nasion słonecznika. Wszystko mieszaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i zacznie przypominać kulę.
Wysmaruj masłem dużą miskę. Zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni, aż zrobi się gładkie i elastyczne, około 5 minut. Uformuj kulę i przenieś do przygotowanej miski. Przykryj folią.
Zostaw ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 1 godzinę. Wysmaruj masłem 2 foremki do chleba o wymiarach 11 na 22 centymetry. Uderz w ciasto i podziel na pół.
Z jednego kawałka uformuj kwadrat o boku 18 centymetrów. Złóż go na 3 i wygładź łączenie. Włóż ciasto do foremki łączeniem do dołu. Powtórz to samo z drugim kawałkiem ciasta.
W małej misce wymieszaj białko z wodą i posmaruj tym wierzch obu bochenków. Posyp 2 łyżkami płatków owsianych, 1 łyżką siemienia lnianego i 2 łyżkami nasion słonecznika.
Spryskaj 2 kawałki folii tłuszczem. Przykryj nimi bochenki i poczekaj, aż ciasto urośnie 2 centymetry ponad brzeg foremek. Zajmie to 45-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z termoobiegiem. Zmniejsz temperaturę do 200°C w pierwszym przypadku i do 190°C w drugim.
Zdejmij folię i wstaw bochenki do piekarnika. Po 20 minutach obróć foremki. Zaczekaj, aż wierzch zrobi się złocisty, a temperatura chleba w środku wyniesie 96°C, około 45 minut. Postaw foremki na kratce, aż chleby lekko ostygną, po czym wyciągnij je z foremek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W