Chleb na piwie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:550 g mąki pszennej razowej
200 g zwykłej mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
300 ml ciemnego piwa
220 ml maślanki
mąka razowa do posypania, oliwa do posmarowania formy
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C. Wsypujemy do miski obie mąki, sól, sodę i cukier, mieszamy. Wlewamy maślankę i piwo, mieszamy wszystko razem, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wkładamy ciasto, uklepujemy i formujemy w walec. Smarujemy oliwą foremkę keksówkę, wkładamy do niej ciasto, lekko uklepujemy mokrymi dłońmi i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy 10 minut, potem obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika, 5 minut studzimy w foremce, potem wykładamy chleb na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W