Chleb kukurydziany z Południa

Chleb kukurydziany z Południa
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej (z jasnej odmiany kukurydzy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 dobrze rotrzepane jajka
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 ½ łyżki stopionego masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza. Wlać masło do blaszki lub płaskiej brytfanki i wstawić ją do piekarnika. Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać jajka z maślanką, wlać do mąki i wymieszać na gładką masę. Wyjąć brytfankę z piekarnika. Przechylić kolistymi ruchami na boki, by ścianki pokryły się masłem. Wlać ciasto, piec przez pół godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA