Chleb kukurydziany
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 2 zielone papryczki chilli bez nasion
- drobno posiekane
- 125 g mąki pszennej chlebowej
- 125 g kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 6 drobno posiekanych dymek
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 średnie
- ekologiczne jaja
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 125 g kukurydzy mrożonej
- świeżej blanszowanej lub z puszki (odsączonej)
- 1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
- szczypta soli
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (do posypania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadratową foremkę o boku 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem. W dużej misce wymieszaj mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj drobno posiekane papryczki chilli i dymkę. Starannie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj czosnek, śmietanę, jaja, olej i kukurydzę. Połącz mokre składniki z suchymi i starannie wymieszaj. Przelej do foremki. Posyp gruboziarnistą solą i czarnym pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż się upiecze. Jeśli wbijesz w środek patyczek powinien być suchy. Zostaw chleb w formie na 5 minut przed wyłożeniem. Podawaj ciepły do zimnej zupy z awokado.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W