Bułki ziemniaczane
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.121)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka płatków ziemniaczanych
- 1 jedno jajko
- lekko roztrzepane
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 113 g miękkiego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, sól i płatki ziemniaczane wsypać do miski robota kuchennego z mieszadłem do wyrabiana ciasta. Dodać jajko, mleko i masło i włączyć urządzenie na średnie obroty. Miksować do czasu powstania ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski natłuszczonej oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość w ciągu 1 godziny. Wybić całe powietrze z ciasta i uformować 8 bułek. Ułożyć je na blasze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia, żeby podwoiły objętość. Piec 25-30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W