Bulion warzywny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łodygi selera naciowego
- cienko pokrojone
- 3 cebule
- cienko pokrojone
- 4 marchewki
- pokrojone w kostkę
- 1 główka kopru włoskiego
- cienko pokrojona
- 1 szklanka pieczarek
- pokrojonych w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku
- cienko pokrojone
- 1 szklanka białego wina
- 2 l zimnej wody
- 3 gałązki tymianku
- 3 liście laurowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć warzywa i podsmaż je, aż się zrumienią. To wzmocni i pogłębi smak bulionu. Dodaj czosnek i smaż przez jakieś 3 minuty. Dodaj wino, wodę i zioła i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. W odróżnieniu od wymagających długiego gotowania bulionów mięsnych, warzywne gotuje się stosunkowo szybko. Odcedź. Możesz bulionu użyć od razu, albo przechować na później. W lodówce wytrzyma około tygodnia, a w zamrażarce nawet 2 miesiące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W