Boczek z fasolą na słodko

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 500 g wędzonego boczku
- 250 g pokrojonej w kostkę wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 zwyczajna cebula
- 1 liść laurowy
- 2 filiżanki fasoli borlotti
- 2 filiżanki fasoli jaś
- 2 filiżanki fasoli nerkowej
- 500 ml soku pomidorowego
- 1 łyżka sosu Tabasco
- 3 łyżki syropu klonowego
- uprażony kmin rzymski
- uprażone nasiona kolendry
- świeża natka pietruszki
- świeża bazylia
- świeży pęczek tymianku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Pokrój boczek w grube plastry, a następnie w kostkę. Wrzuć do rozgrzanego garnka, żeby tłuszcz się wytopił. Posiekaj czosnek niezbyt drobno i dorzuć do boczku. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do reszty. Dorzuć posiekaną papryczkę chilli. Upraż i rozgnieć w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry i posyp nimi składniki. Dorzuć pokrojoną w kostkę wołowinę. Zamieszaj, posól i mocno popieprz. Dodaj porwane listki bazylii, liść laurowy i pęk tymianku. Co jakiś czas mieszaj, żeby mięso nie przywarło do dna. Wlej pół litra soku pomidorowego lub piwa. Dodaj obgotowaną fasolę lub odsączoną z puszki. Wymieszaj i dopraw wszystko sosem tabasco. Na koniec polej potrawę syropem klonowym i posyp natką pietruszki. Podawaj z tostami i jajkiem sadzonym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W