Bliny gryczane z serkiem koperkowym i wędzonym łososiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Bliny gryczane2/3 szklanki (150 ml) mleka
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masło
¼ szklanki (60 ml) klarowanego masła do smażenia
¾ szklanki (175 ml) mąki gryczanej
2 ½ łyżeczki (12 ml) cukru
¼ łyżeczki (1 ml) drobnoziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) suchych drożdży
1 łyżka stołowa (15 ml) wody o temperaturze 50–57 stopni Celsjusza
1 żółtko
1 białko
Przygotowanie
Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia mleko i masło. Przestudzić. Połączyć mąkę, cukier i sól.
W oddzielnej miseczce wymieszać drożdże z ciepłą (40-55 stopni Celsjusza) wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut, by się aktywowały. W dużej misce ubić żółtko, aż będzie bladożółte. Powoli, ciągle ubijając, dodać mleko z masłem. Wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać drożdże, wymieszać. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ubić pianę białka, delikatnie wymieszać z ciastem, ponownie przykryć i odstawić na 15 min., by powróciło do poprzedniej objętości. Rozgrzać żeliwną patelnię, posmarować ją klarowanym masłem, kłaść po 1 łyżce stołowej (15 ml) ciasta. Smażyć, aż się lekko zrumieni z obu stron. Na gotowe bliny nakładać po łyżeczce (5 ml) serka, dekorować świeżym koperkiem.
Koperkowy serek z wędzonym łososiem
1 szklanka (250 ml) miękkiego, kremowego serka
3 łyżeczki (15 ml) posiekanego, świeżego koperku
1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny
2 łyżeczki (10 ml) drobno posiekanej skórki cytrynowej
2 plastry (120 g) drobno posiekanego wędzonego łososia
Przygotowanie
W misce połączyć serek, sok oraz skórkę z cytryny i koperek. Dodać wędzonego łososia, delikatnie wymieszać.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W