Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 160 g białek
- szczypta soli
- 265 g cukru pudru
- 1½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1½ łyżeczki octu z białego wina
- śmietana do ubicia
- maliny
- mango
- brzoskwinie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka ze szczyptą soli w malakserze na niskich obrotach. Po chwili przełącz na średnie obroty. Kiedy jajka zaczną tworzyć pianę, dodaj jedną trzecią cukru i ubij sztywną pianę. Stopniowo dosyp resztę cukru. Powiększ obroty do wysokich i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, wanilię i ocet. Wymieszaj łyżką. Wyjmij masę na blachę wyłożoną pergaminem, uformuj trójkąt albo koło o średnicy około 10 cm. Zmniejsz temperaturę do 160°C i wstaw bezę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw bezę na 10 minut do ostygnięcia. Podawaj na półmisku z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W