Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami

Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka ze szczyptą soli w malakserze na niskich obrotach. Po chwili przełącz na średnie obroty. Kiedy jajka zaczną tworzyć pianę, dodaj jedną trzecią cukru i ubij sztywną pianę. Stopniowo dosyp resztę cukru. Powiększ obroty do wysokich i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, wanilię i ocet. Wymieszaj łyżką. Wyjmij masę na blachę wyłożoną pergaminem, uformuj trójkąt albo koło o średnicy około 10 cm. Zmniejsz temperaturę do 160°C i wstaw bezę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw bezę na 10 minut do ostygnięcia. Podawaj na półmisku z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA