Bakłażan z imbirem i tamaryndem

Bakłażan z imbirem i tamaryndem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 łyżki oleju z krokosza
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • pół filiżanki płatków kokosowych
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • łyżka pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki melasy albo brązowego cukru
  • pół łyżeczki gorczycy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany naciąć w ¾ tak, żeby się nie rozpadały. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć czosnek. Dodać kolendrę, cynamon i goździki. Smażyć przez 15 sekund. Dołożyć płatki kokosowe i pieprz kajeński. Prażyć przez 2 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i dodać sól, tamarynd i melasę. Nadziać bakłażany przygotowaną masą i zabezpieczyć patyczkami do szaszłyków.
Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarna przestaną strzelać ułożyć na patelni bakłażany. Smażyć odwracając co 3-4 minuty. Zmniejszyć temperaturę, przykryć i dosmażyć bakłażany do miękkości. Przełożyć na talerz i polać sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA