Bakłażan z imbirem i tamaryndem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 łyżki oleju z krokosza
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- pół filiżanki płatków kokosowych
- łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- pół łyżeczki soli morskiej
- łyżka pasty z tamaryndowca
- 2 łyżki melasy albo brązowego cukru
- pół łyżeczki gorczycy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany naciąć w ¾ tak, żeby się nie rozpadały. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć czosnek. Dodać kolendrę, cynamon i goździki. Smażyć przez 15 sekund. Dołożyć płatki kokosowe i pieprz kajeński. Prażyć przez 2 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i dodać sól, tamarynd i melasę. Nadziać bakłażany przygotowaną masą i zabezpieczyć patyczkami do szaszłyków.
Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarna przestaną strzelać ułożyć na patelni bakłażany. Smażyć odwracając co 3-4 minuty. Zmniejszyć temperaturę, przykryć i dosmażyć bakłażany do miękkości. Przełożyć na talerz i polać sosem.
Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarna przestaną strzelać ułożyć na patelni bakłażany. Smażyć odwracając co 3-4 minuty. Zmniejszyć temperaturę, przykryć i dosmażyć bakłażany do miękkości. Przełożyć na talerz i polać sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W