Bagietka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:250 g mąki chlebowej
5 g soli
5 g drożdży instant
30 ml oliwy
180 ml zimnej wody
mąka i semolina do posypania
Przygotowanie:
W dzieży miksera stacjonarnego umieszczamy suche składniki, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i przynajmniej połowę wody. Montujemy mieszadło hakowe. Mieszamy składniki na najniższych obrotach, stopniowo dodając resztę wody i zwiększając obroty, aż do uzyskania gładkiego ciasta. To powinno potrwać ok. 5 minut. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozciągamy i zwijamy, powtarzamy, formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozpłaszczamy, nieco rozciągnąć na boki, składamy końce do środka, rozpłaszczamy, zaginamy brzeg od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca, lekko przyciskając. Rolujemy, rozciągając od środka ku końcom, lekko ściskamy końce. Odwracamy szwem do dołu i przekładamy na ażurową blaszkę z rynienkami. Wkładamy blaszkę do torby foliowej i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na przynajmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy dużą blachę. Wyjmujemy blaszkę z torby, oprószamy bagietki mieszanką mąki i semoliny. Ostrym nożem robimy na wierzchu po 3 ukośne nacięcia. Wstawiamy bagietki na środkową półkę i wlewamy wodę do blachy na dole piekarnika. Pieczemy 30 minut, potem obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy bagietki na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.
BAGIETKA jako PIECZYWO CZOSNKOWE
Składniki:
- jak na bagietki plus:
1 główka czosnku
oliwa
szczypta soli
szczypta cukru
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Główkę czosnku dzielimy na ząbki (nie obieramy), wrzucamy do blaszki, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i cukrem, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, wyciskamy czosnek z łupin. Pieczywo czosnkowe robimy tak samo jak zwykłe bagietki, tylko na początku kroku 4 w przepisie podstawowym wciskamy upieczony czosnek w ciasto i przegniatamy razem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W