Babeczki z duszonymi jabłkami i borówkami amerykańskimi

Babeczki z duszonymi jabłkami i borówkami amerykańskimi
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 450 g gotowego kruchego ciasta
  • 100 g drobnego cukru
  • plus trochę do oprószenia
  • otarta skórka i sok z ½ cytryny
  • 550 g jabłek Bramley
  • 25 g masła
  • plus trochę do posmarowania foremek
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 1 średnie jajko
  • lekko roztrzepane
  • gęsta słodka śmietana clotted cream
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Natłuść masłem wnętrza sześciu stalowych foremek w kształcie kubeczka (o 7,5-cm wysokości) lub wnętrze żaroodpornego naczynia o średnicy 22 cm, jeśli planujesz upiec jeden duży placek. Rozwałkuj 2/3 gotowego, kruchego ciasta na posypanej mąką powierzchni. Wykrój sześć dużych krążków, żeby wyłożyć ciastem dna i boki natłuszczonych foremek. Jeśli planujesz upiec jeden duży placek, rozwałkuj duży krąg ciasta i wyłóż wnętrze natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Wstaw do lodówki. Wsyp do miski cukier, dodaj otartą skórkę i sok z cytryny. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na kawałki wprost do miski z cytryną oraz cukrem i wymieszaj. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, dodaj jabłka z cukrem i cytryną, masło oraz cynamon (opcjonalnie) i duś 3-4 minuty. Dodaj borówki amerykańskie i podgrzewaj jeszcze kilka minut, a następnie zdejmij naczynie z ognia. Nagrzej piekarnik do 200oC. Napełnij wyłożone ciastem foremki lub żaroodporne naczynie ostudzonymi jabłkami i borówkami. Rozwałkuj pozostałe kruche ciasto na oprószonym mąką blacie i wytnij krążki nieco większe niż średnica foremki lub jedno duże koło do żaroodpornego naczynia. Ułóż krążki na wierzchu foremek (lub duży krąg na wierzchu naczynia), a następnie dokładnie uszczelnij krawędzie ciasta, sklejając je palcami. Zrób mały otwór pośrodku każdego wieczka z ciasta, żeby para wodna mogła uchodzić w trakcie pieczenia. Udekoruj wieczko z ciasta, np. listkami wykrojonymi ostrym nożem z pozostałych, zagniecionych i rozwałkowanych skrawków ciasta. Zwilż je wodą i przyklej. Posmaruj pędzlem umoczonym w lekko roztrzepanym jajku wieczka z dekoracjami, a na koniec posyp drobnym cukrem. Piecz 15 minut, aż owoce się zagrzeją, a ciasto będzie złoto-brązowe. Podawaj na gorąco ze śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA