Babeczki z duszonymi jabłkami i borówkami amerykańskimi
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 450 g gotowego kruchego ciasta
- 100 g drobnego cukru
- plus trochę do oprószenia
- otarta skórka i sok z ½ cytryny
- 550 g jabłek Bramley
- 25 g masła
- plus trochę do posmarowania foremek
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
- 150 g borówek amerykańskich
- 1 średnie jajko
- lekko roztrzepane
- gęsta słodka śmietana clotted cream
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Natłuść masłem wnętrza sześciu stalowych foremek w kształcie kubeczka (o 7,5-cm wysokości) lub wnętrze żaroodpornego naczynia o średnicy 22 cm, jeśli planujesz upiec jeden duży placek. Rozwałkuj 2/3 gotowego, kruchego ciasta na posypanej mąką powierzchni. Wykrój sześć dużych krążków, żeby wyłożyć ciastem dna i boki natłuszczonych foremek. Jeśli planujesz upiec jeden duży placek, rozwałkuj duży krąg ciasta i wyłóż wnętrze natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Wstaw do lodówki. Wsyp do miski cukier, dodaj otartą skórkę i sok z cytryny. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na kawałki wprost do miski z cytryną oraz cukrem i wymieszaj. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, dodaj jabłka z cukrem i cytryną, masło oraz cynamon (opcjonalnie) i duś 3-4 minuty. Dodaj borówki amerykańskie i podgrzewaj jeszcze kilka minut, a następnie zdejmij naczynie z ognia. Nagrzej piekarnik do 200oC. Napełnij wyłożone ciastem foremki lub żaroodporne naczynie ostudzonymi jabłkami i borówkami. Rozwałkuj pozostałe kruche ciasto na oprószonym mąką blacie i wytnij krążki nieco większe niż średnica foremki lub jedno duże koło do żaroodpornego naczynia. Ułóż krążki na wierzchu foremek (lub duży krąg na wierzchu naczynia), a następnie dokładnie uszczelnij krawędzie ciasta, sklejając je palcami. Zrób mały otwór pośrodku każdego wieczka z ciasta, żeby para wodna mogła uchodzić w trakcie pieczenia. Udekoruj wieczko z ciasta, np. listkami wykrojonymi ostrym nożem z pozostałych, zagniecionych i rozwałkowanych skrawków ciasta. Zwilż je wodą i przyklej. Posmaruj pędzlem umoczonym w lekko roztrzepanym jajku wieczka z dekoracjami, a na koniec posyp drobnym cukrem. Piecz 15 minut, aż owoce się zagrzeją, a ciasto będzie złoto-brązowe. Podawaj na gorąco ze śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W