Babeczki rumowe cannelé
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:1/4 miarki mleka
2 łyżki masła
60 g mąki
1/2 miarki + łyżka cukru
jajko + żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki rumu
Przygotowanie:
Zagotować mleko z masłem w rondlu. Zmieszać w misce cukier z mąką. Ubić jajko z dodatkowym żółtkiem i wmieszać do mąki z cukrem. Następnie wlać do niej gorące mleko z masłem, mieszając na gładko. Ciasto powinno być rzadkie i bez grudek, jak naleśnikowe. Wmieszać ekstrakt wanilii i rum. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Piec babeczki przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i dopiekać przez 45 – 60 minut, aż zbrązowieją. Powinny być ciemne z wierzchu. Wyjąć z foremek i ostudzić przed podaniem.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W