Babeczki migdałowe z truskawkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Specjały Islandii (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Ciasto migdałowe:
¾ szklanki masła
¾ szklanki całych migdałów
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
białko 6 jajek
2 szklanki truskawek
2 łyżki masła
Krem śmietankowo-truskawkowy:
1 szklanka śmietany kremówki, ubitej
8 truskawek
Do podania:
8 truskawek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop masło w rondelku. W tym czasie zmiel migdały, cukier oraz mąkę w malakserze. Przesyp sypkie składniki z malaksera do miski, wmieszaj proszek do pieczenia i wlej stopione masło, a następnie starannie wymieszaj. Dodaj białka i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Odetnij końce truskawek usuwając szypułki. Lekko natłuść masłem wnętrza kilku kokilek i wlej do każdej tyle ciasta migdałowego, żeby wypełnić je do połowy. Ułóż na porcjach ciasta truskawki czubkami do góry, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz przez około 20 minut. W tym czasie mocno ubij śmietanę. Posiekaj 8 truskawek bez szypułek i wymieszaj delikatnie z bitą śmietaną. Podawaj babeczki w kokilkach na ciepło z porcją kremu śmietankowo-truskawkowego, ozdobione pojedynczymi truskawkami.
Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W