Aligot według przepisu Géraud
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 80)
- Trudność:
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
1 kg starszych ziemniaków na purée
- 300 gr świeżego tomme z Laguiole
- 100 gr masła
- 100 ml płynnej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Obrać ziemniaki i, jeśli są duże, przekroić je na pół wzdłuż. Włożyć do dużego garnka do osolonej wody i gotować do miękkości. Uwaga, ziemniaki nie powinny popękać, bo to by oznaczało, że wchłonęły zbyt dużo wody.
2. Pokroić tomme na małe kawałki. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzić je i przetrzeć przez prasę do purée. Włożyć do garnka, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. Posolić dużą ilością soli.
3. Postawić na gazie, dodać masło pokrojone w kostkę, zamieszać drewnianą łyżką. Gdy jest ciepłe, dodawać powoli garściami ser, nieustannie mieszając. Zawsze mieszać w jedną stronę, żeby nie przerywać włókien. Od czasu do czasu podnieść aligot łyżką do góry, żeby sprawdzić, czy tworzy się właściwe włókno.
4. Ewentualnie dodać pieprz. Podawać gorące.
Rada Julie
Możecie podgrzać aligot, stawiając je na ogniu i mieszając.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź