„Grubas”: przegrzebek smażony z chilli, mignonette z tequili i limonki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:
60 ml tequili
2 szalotki, pokrojone w plasterki
2 łyżeczki posiekanej mięty
2 łyżki octu z czerwonego wina albo szampana
2 łyżeczki oliwy
sok z 1 limonki
115 g sera ricotta salata albo queso fresco
2 awokado, bez skórki i posiekane
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sproszkowanego chili
6 dużych przegrzebków
sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie winegretu:
Na małym ogniu gotuj tequilę, aż odparuje połowa płynu. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój szalotki , posiekaj miętę, wymieszaj z odparowaną tequilą, octem, oliwą i sokiem z limonki. Utrzyj, aż powstanie sos.
Przygotowanie przegrzebków:
Przetnij awokado na pół, łyżką wyjmij miąższ i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzewaj olej, aż zacznie dymić. Zanurz przegrzebki z jednej strony w chilli i usmaż po obsypanej stronie. Po 1 minucie przewróć przegrzebki, pozwól, żeby tylko „ pocałowały” patelnię, wyjmij na papierowe ręczniki kuchenne i pozostaw je tam przez 1 minutę.
Podanie:
Ułóż 1/6 porcji awokado na środku talerza, nałóż przegrzebek, polej mignonette, przybież 1 łyżeczką ricotta salata albo queso fresco.
© 2012 J. Geoffrey Johnson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W