64.gotowany udziec jagnięcy z sosem z kaparów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.64)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Jagnięcina1 udziec jagnięcy wagi 2-3kg
2 duże cebula, pokrojone na ćwiartki
1 por, pokrojony na grube plasterki
3 gałązki świeżej pietruszki
4 duże gałązki świeżego tymianku
2 listki laurowe
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos
50g masła
1½ łyżki posiekanej świeżej pietruszki
50g zwykłej mąki
2 jajka z ekologicznej uprawy
90ml kremówki
2 łyżki malutkich kaparów
sok z 1 cytryny
sól
Przygotowanie
Jagnięcinę razem z warzywami, ziołami, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem włożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować, zredukować temperaturę do minimum, żeby woda tylko drgała na powierzchni. Naczynie przykryć i gotować na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając wrzącej wody, przez 2½-3 godziny w zależności od wielkości udźca.
Sos
Pół godziny przed końcem gotowania jagnięciny, stopić masło w rondlu na małym ogniu, dodać pietruszkę. Niech się dusi, nie smaży, przez 10 minut. Wmieszać mąkę i stopniowo wlewać, mieszając, 600ml wywaru z jagnięciny, w razie potrzeby odszumować przed dodaniem mąki. Zagotować stale mieszając, zredukować temperaturę, gotować na wolnym ogniu przez dobre 10-20 minut. W czystej misce ubić żółtka ze śmietaną, wmieszać odrobinę gorącego sosu. Śmietanową mieszankę dodawać do sosu, ciągle mieszając, nie pozwalając, aby sos się zagotował, do czasu, aż nieznacznie zgęstnieje. W końcu dodać kapary, sok z cytryny, sól. Spróbować, w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Sposób podania
Jagnięcinę kroić tak jak udziec pieczony. Plastry układać na gorącym półmisku z odrobina sosu. Resztę sosu podawać w sosjerce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W