52.zapiekanka z peklowanej wołowiny podawana z jajkami w koszulkach i chlebem kukurydzianym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.52)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki zapiekanki
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 łyżki stołowe oliwy
1 drobno posiekana cebula
1 rozgnieciony ząbek czosnku
340g peklowanej wołowiny z puszki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
1 łyżka stołowa octu
2 ekologiczne jaja (na osobę)
ketchup do podania
Przygotowanie
Ziemniaki wrzucić do rondla, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż będą miękkie. Odcedzić i dostawić na bok. Rozgrzać silnie patelnię, wlać 1 łyżkę stołową oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć 2-3 minut. Dorzucić ziemniaki, smażyć przez minutę. Pokruszyć mięso i dodać. Wymieszać. Przełożyć masę do płaskiego naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika lub pod grill i piec, aż powstanie chrupiący wierzch. W rondlu zagotować wodę, wlać ocet i wymieszać. Wbić jajo na łyżkę wazową. Wlać do wody i gotować na małym ogniu 2 minuty, aż się zetnie. Wyjąć z wody i odcedzić. Wyjąć zapiekankę spod grilla i położyć na wierzchu jajo. Wycisnąć ketchup i podawać z gorącym, posmarowanym masłem chlebem kukurydzianym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W