52.zapiekanka z peklowanej wołowiny podawana z jajkami w koszulkach i chlebem kukurydzianym

52.zapiekanka z peklowanej wołowiny podawana z jajkami w koszulkach i chlebem kukurydzianym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.52)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki zapiekanki
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 łyżki stołowe oliwy
1 drobno posiekana cebula
1 rozgnieciony ząbek czosnku
340g peklowanej wołowiny z puszki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
1 łyżka stołowa octu
2 ekologiczne jaja (na osobę)
ketchup do podania

Przygotowanie
Ziemniaki wrzucić do rondla, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż będą miękkie. Odcedzić i dostawić na bok. Rozgrzać silnie patelnię, wlać 1 łyżkę stołową oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć 2-3 minut. Dorzucić ziemniaki, smażyć przez minutę. Pokruszyć mięso i dodać. Wymieszać. Przełożyć masę do płaskiego naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika lub pod grill i piec, aż powstanie chrupiący wierzch. W rondlu zagotować wodę, wlać ocet i wymieszać. Wbić jajo na łyżkę wazową. Wlać do wody i gotować na małym ogniu 2 minuty, aż się zetnie. Wyjąć z wody i odcedzić. Wyjąć zapiekankę spod grilla i położyć na wierzchu jajo. Wycisnąć ketchup i podawać z gorącym, posmarowanym masłem chlebem kukurydzianym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA