15.smażona szynka z cydrem, podana z ziemniakami i marchewką purèe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania głównego
60 g masła
2 łyżki stołowe oliwy
4 porcje surowej szynki po 175 każda
1 posiekany ząbek czosnku
1 drobno posiekana cebula
1 jabłko obrane i posiekane bez gniazda nasiennego
30 g mąki
500 ml wytrawnego cydru
2 łyżki stołowe marynaty piccalilli
1 łyżeczka miodu
4 liście szałwii
1 łyżeczka musztardy dijon
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
sok z ½ cytryny
150 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
Składniki purèe
4 duże ziemniaki podzielone na ćwiartki
2 duże marchewki pokrojone na kawałki
1 łyżeczka cukru
2 obrane ząbki czosnku
2 łyżki stołowe oliwy
garść posiekanej natki pietruszki
sok z ½ cytryny
Przygotowanie dania głównego
Duże, żaroodporne naczynie postawić na małym ogniu i powoli roztopić masło z oliwą. Dodać mięso, smażyć około 10 minut, aż będzie złocisto brązowe po obu stronach. Wyjąć i odłożyć na bok. Dorzucić czosnek, cebulę i jabłka. Smażyć, aż cebula będzie szklista. Dosypać mąkę, smażyć 1 minutę. Wlać cyder, zagotować i odparować połowę płynu. Dodać picalilli, miód, liście szałwii i musztardę. Gotować 5 minut, doprawić. Dołożyć mięso, wycisnąć sok z cytryny, wlać wywar. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić 20-30 minut.
Przygotowanie purèe
Do garnka wlać 2 litry wody, wsypać sól, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ziemniaki i marchew, dodać cukier i czosnek. Gotować 20 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić, rozgnieść. Dolać oliwę, wycisnąć sok z cytryny, dorzucić natkę. Wymieszać i doprawić do smaku. Postawić na małym ogniu i gotować, mieszając 2-3 minuty. Podawać z szynką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W