Zupa wonton z wieprzowiną

Zupa wonton z wieprzowiną
Oceń przepis:
97 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Na pierożki wonton:
250 g mielonej wieprzowiny
1 duża łodyga dymki, drobno posiekana
1,5 cm świeżego imbiru, startego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 szczypta mielonego białego pieprzu
16 gotowych płatków ciasta do pierożków wonton

Na zupę:
500 ml bulionu
½ małej kapusty pekińskiej (ok. 100 g), pokrojonej w paski o szerokości 1 cm
4 świeże grzyby shitake, pokrojone
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego lub do smaku
1-2 łyżki octu ryżowego lub do smaku
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu lub do smaku
2 łodygi dymki, drobno posiekanej
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

Do podania:
gotowy sos chili

Przygotowanie:
Pierożki wonton: połącz w misce wszystkie składniki (poza płatkami ciasta). Jedną łyżeczkę farszu nakładaj na ciasto. Posmaruj brzegi odrobiną wody, zbierz rogi ciasta i „zakręć” jak cukierek, by powstała paczuszka.
Zupa: do dużego rondla wlej bulion, dodaj 500 ml wrzącej wody z czajnika. Dodaj kapustę pekińską, grzyby i pierożki. Dopraw do smaku sosem sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i szczyptą mielonego białego pieprzu. Gotuj 5 minut na wolnym ogniu.
W każdej miseczce umieść 4 pierożki, warzywa i wlej bulion. Udekoruj dymką i kolendrą. Podaj do stołu z sosem chili.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA