Zupa-krem z batatów
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia kreolska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 1/3 szklanki posiekanej cebuli
- 6 szklanek obranych i pokrojonych batatów
- 2 łyżki tartego świeżego imbiru
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 3-4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
- ¼ szklanki posiekanej natki kolendry
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztop masło na średnim ogniu w dużym rondlu i podsmaż cebulę przez 3-4 min, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj pokrojone bataty, imbir, mleczko kokosowe i 3 szklanki bulionu. Gotuj przez ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładkie puree, a jeśli jest za gęste, dolej pozostały bulion. Dodaj sok z limonki i ewentualnie przecedź krem. Wstaw z powrotem na ogień i dopraw do smaku. Nakładaj do miseczek i ozdabiaj posiekaną kolendrą i łyżeczką jogurtu. Zupę można podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia kreolska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W