Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 240°C. Pasternak, buraki, marchew i ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Wymieszać w misce z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem oraz 4 łyżkami oliwy. Rozłożyć pojedynczą warstwą na blasze i wstawić do piekarnika. Piec, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy warzywa się pieką, obrać cebulę i pokroić w 1 cm kostkę. Opłukać, obrać i pokroić seler, oraz opłukać pory (mogą mieć ziemię między liśćmi, dlatego trzeba je rozciąć prawie do korzenia i porządnie opłukać). Pory podzielić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Pozostałe 4 łyżki oliwy bardzo mocno rozgrzać w rondlu (prawie do punktu dymienia). Wrzucić cebulę, zamieszać i dodać szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie, zmniejszyć ogień na średni, a gdy będzie zacznie się rumienić, dodać seler. Kiedy zmięknie, dodać pory. Kiedy te zmiękną, ale jeszcze się nie zarumienią, wlać wywar i dodać upieczone warzywa. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
W czasie gdy zupa się gotuje, wymieszać rzodkiewkę z crème fraîche, łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny i dobrze doprawić. Nieco ostudzoną zupę zmiksować na krem, rozcieńczyć do pożądanej konsystencji i doprawić, jeśli trzeba. Upiec w tosterze pieczywo i posmarować masłem.
Zagotować ponownie zupę i podawać bardzo gorącą z kleksem crème fraîche, kilkoma kroplami oliwy i posypaną pieprzem. Można wrzucić kawałek masła, by się na wierzchu roztopił.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA