Zupa borowikowa na mleku kokosowym z lnianymi kluskami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Zimowe ATELIER SMAKU (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 40 dag suszonych borowików
- 400 ml mleka kokosowego
- 20 dag marchwi pokrojonej w talarki
- 10 dag selera utartego na grubej tarce
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- szczypta przyprawy 5 smaków
- kilka liści laurowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki soli
- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 2,5 litra wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suszone, pokruszone na mniejsze kawałki borowiki zalewamy 2,5 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje dodajemy marchewkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawę pięć smaków, pieprz, sól i mleko kokosowe. Mieszamy zmielone siemię lniane z ok. 1 szklanką wody i szczyptą soli, tak aby powstało lejące ciasto, które wąską stróżką wlewamy do gotującej się zupy, cały czas energicznie mieszając, żeby powstały małe lane kluski. Jeśli ktoś nie lubi konsystencji zupy z lanymi kluskami, może zagęścić zupę odrobiną mąki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W