Zupa borowikowa na mleku kokosowym z lnianymi kluskami

Zupa borowikowa na mleku kokosowym z lnianymi kluskami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Zimowe ATELIER SMAKU (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 40 dag suszonych borowików
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 20 dag marchwi pokrojonej w talarki
  • 10 dag selera utartego na grubej tarce
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta przyprawy 5 smaków
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 2,5 litra wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suszone, pokruszone na mniejsze kawałki borowiki zalewamy 2,5 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje dodajemy marchewkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawę pięć smaków, pieprz, sól i mleko kokosowe. Mieszamy zmielone siemię lniane z ok. 1 szklanką wody i szczyptą soli, tak aby powstało lejące ciasto, które wąską stróżką wlewamy do gotującej się zupy, cały czas energicznie mieszając, żeby powstały małe lane kluski. Jeśli ktoś nie lubi konsystencji zupy z lanymi kluskami, może zagęścić zupę odrobiną mąki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA