Ziemniaczane zapiekanki z chorizo i serem

Ziemniaczane zapiekanki z chorizo i serem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • olej roślinny
  • 3 duże ziemniaki do pieczenia
  • 12 cienkich plastrów kiełbasy chorizo
  • 1 szklanka tartego sera Old Cheddar

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj pędzlem zanurzonym w oleju. Pokrój ziemniaki na 24 plastry o jak największej powierzchni, o grubości ok. 0,5 cm (najłatwiej zrobić to szatkownicą do jarzyn). Rozłóż 12 ziemniaczanych plastrów w przygotowanej formie do pieczenia. Na każdym połóż po plasterku kiełbasy chorizo i posyp startym serem, pozostawiając czyste brzegi plastrów ziemniaka. Przykryj „kanapeczki” pozostałymi plastrami ziemniaków. Przykryj wszystko arkuszem papieru do pieczenia i dociśnij drugą blachą do pieczenia. Piecz 15 min, zdejmij z wierzchu blachę oraz papier i piecz jeszcze ok. 10 min, aż ziemniaczane zapiekanki porządnie się zrumienią. Podawaj przekąskę na gorąco lub w temp. pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA