Ziemniaczane zapiekanki z chorizo i serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- olej roślinny
- 3 duże ziemniaki do pieczenia
- 12 cienkich plastrów kiełbasy chorizo
- 1 szklanka tartego sera Old Cheddar
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj pędzlem zanurzonym w oleju. Pokrój ziemniaki na 24 plastry o jak największej powierzchni, o grubości ok. 0,5 cm (najłatwiej zrobić to szatkownicą do jarzyn). Rozłóż 12 ziemniaczanych plastrów w przygotowanej formie do pieczenia. Na każdym połóż po plasterku kiełbasy chorizo i posyp startym serem, pozostawiając czyste brzegi plastrów ziemniaka. Przykryj „kanapeczki” pozostałymi plastrami ziemniaków. Przykryj wszystko arkuszem papieru do pieczenia i dociśnij drugą blachą do pieczenia. Piecz 15 min, zdejmij z wierzchu blachę oraz papier i piecz jeszcze ok. 10 min, aż ziemniaczane zapiekanki porządnie się zrumienią. Podawaj przekąskę na gorąco lub w temp. pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W