Ziemniaczana zapiekanka z serem i cebulą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 75 g masła, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 75 g smalcu, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 25 g parmezanu, drobno startego
- 25 g dojrzałego cheddara, drobno startego
- jajko do posmarowania
Farsz:
- 1 kg ziemniaków desiree lub innych sałatkowo-uniwersalnych
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 375 g dojrzałego cheddara, startego
- 50 ml mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz biały
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Wsyp do miski mąkę, dodaj tłuszcz i rozetrzyj delikatnie placami, aż do uzyskania konsystencji grubej kruszonki (ciasto jest bardziej tłuste i bardziej się klei niż zwykłe). Można też połączyć mąkę i tłuszcz w malakserze.
Dodaj sery i wymieszaj. Dodawaj po trochu wodę i mieszaj nożem, aż ciasto się połączy. Powinno wystarczyć 2-3 łyżki wody. Kiedy ciasto się połączy, zagnieć ręką i uformuj kulę. Owiń folia spożywczą i włóż do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach około 24 cm x 20 cm x 5 cm.
Farsz:
Obierz i pokrój na duże kawałki ziemniaki. Umieść w garnku i zalej wodą. Posól lekko i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki zmiękną na tyle, by dało się z nich zrobić piure.
Odcedź ziemniaki i przepuść przez praskę. Dodaj cebulę, ser, nieco soli oraz sporą szczyptę pieprzu białego. Energicznie wymieszaj, aby ser dobrze połączył się z piure. Dodaj mleko i szczypiorek i starannie wymieszaj.
Masę włóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wyrównaj.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, aby uzyskać kształt naczynia na zapiekankę. Powinno mieć ok. 1 cm grubości. Przykryj nim farsz, obkrój nadmiar ciasta. Zaznacz na cieście podział na porcje nacinając lekko nożem.
Posmaruj ciasto rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 20-25 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstaw na 15 minut i podawaj.
Wsyp do miski mąkę, dodaj tłuszcz i rozetrzyj delikatnie placami, aż do uzyskania konsystencji grubej kruszonki (ciasto jest bardziej tłuste i bardziej się klei niż zwykłe). Można też połączyć mąkę i tłuszcz w malakserze.
Dodaj sery i wymieszaj. Dodawaj po trochu wodę i mieszaj nożem, aż ciasto się połączy. Powinno wystarczyć 2-3 łyżki wody. Kiedy ciasto się połączy, zagnieć ręką i uformuj kulę. Owiń folia spożywczą i włóż do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach około 24 cm x 20 cm x 5 cm.
Farsz:
Obierz i pokrój na duże kawałki ziemniaki. Umieść w garnku i zalej wodą. Posól lekko i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki zmiękną na tyle, by dało się z nich zrobić piure.
Odcedź ziemniaki i przepuść przez praskę. Dodaj cebulę, ser, nieco soli oraz sporą szczyptę pieprzu białego. Energicznie wymieszaj, aby ser dobrze połączył się z piure. Dodaj mleko i szczypiorek i starannie wymieszaj.
Masę włóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wyrównaj.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, aby uzyskać kształt naczynia na zapiekankę. Powinno mieć ok. 1 cm grubości. Przykryj nim farsz, obkrój nadmiar ciasta. Zaznacz na cieście podział na porcje nacinając lekko nożem.
Posmaruj ciasto rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 20-25 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstaw na 15 minut i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W