Zapiekanka ziemniaczana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 800 g ziemniaków (Bill poleca ekologiczne)
- 50 g masła + odrobina do nasmarowania formy
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże cebule
- drobno posiekane
- 1 łyżeczka tymianku + odrobina do dekoracji
- 500 ml bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść masłem naczynie żaroodporne o pojemności 1,5 litra. Pokrój ziemniaki w cienkie plastry, najlepiej używając szatkownicy. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej masło z oliwą. Smaż cebulę 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Wmieszaj tymianek i zdejmij z ognia. 1/3 ziemniaków ułóż na dnie naczynia. Pokryj 1/3 cebuli i dopraw. Pamiętaj, że bulion jest słony. Powtórz te czynności dwukrotnie, a potem zalej warzywa bulionem. Nakryj folią aluminiową i piecz przez godzinę. Zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni. Przed podaniem posyp tymiankiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W