Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 6 plastrów boczku
  • pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 2 szklanki 2% mleka
  • 1½ szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • 1,5 kg ziemniaków do pieczenia
  • obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 szklanka pokrojonej w plasterki dymki
  • 2 szklanki startego cheddara
  • średnio dojrzałego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze żaroodpornego naczynia o wymiarach około 28 x 18 cm (2 l). W średnim garnku o grubym dnie usmaż boczek, aż będzie chrupiący i osącz go z tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym samym garnku uduś cebulę na resztach tłuszczu, aż zmięknie i lekko się zrumieni (około 5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej mleko i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj starannie i lekko dopraw do smaku. Wlej 2 łyżki przygotowanej mieszaniny na dno przygotowanego naczynia żaroodpornego i rozłóż pojedynczą warstwę plastrów ziemniaczanych. Polej je śmietankową mieszaniną, rozsyp garstkę boczku, dymki i cheddara. Powtarzaj te czynności, układając warstwami składniki, aż się wyczerpią. Przykryj ziemniaki kawałkiem pergaminu i plastikową folią lub pokrywką. Piecz 45 minut, zdejmij przykrycie piecz jeszcze 20-30 min, aż ziemniaki będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia na 15 min przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA