Zapiekanka ziemniaczana
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 6 plastrów boczku
- pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 2 szklanki 2% mleka
- 1½ szklanki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 1,5 kg ziemniaków do pieczenia
- obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 szklanka pokrojonej w plasterki dymki
- 2 szklanki startego cheddara
- średnio dojrzałego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze żaroodpornego naczynia o wymiarach około 28 x 18 cm (2 l). W średnim garnku o grubym dnie usmaż boczek, aż będzie chrupiący i osącz go z tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym samym garnku uduś cebulę na resztach tłuszczu, aż zmięknie i lekko się zrumieni (około 5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej mleko i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj starannie i lekko dopraw do smaku. Wlej 2 łyżki przygotowanej mieszaniny na dno przygotowanego naczynia żaroodpornego i rozłóż pojedynczą warstwę plastrów ziemniaczanych. Polej je śmietankową mieszaniną, rozsyp garstkę boczku, dymki i cheddara. Powtarzaj te czynności, układając warstwami składniki, aż się wyczerpią. Przykryj ziemniaki kawałkiem pergaminu i plastikową folią lub pokrywką. Piecz 45 minut, zdejmij przykrycie piecz jeszcze 20-30 min, aż ziemniaki będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia na 15 min przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W