Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Kruche ciasto z łojem
- 375 g mąki z proszkiem*
- 175 g rozdrobnionego łoju
- ok. 250 ml zimnej wody
Nadzienie
- 2 duże cebule, obrane i posiekane
- 700 g karkówki wołowej, pokrojonej na kawałki 4-5 cm
- 400 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm
- 400 g ziemniaków mączystych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nadzienie:
Włóż cebulę i mięso do dużego garnka. Wlej tyle wody, by przykryła składniki i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 1½ godziny. Dorzuć ziemniaki do garnka, dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i gotuj jeszcze 30-35 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku. Odlej z garnka 300-600 ml płynu (tyle, by nadzienie było soczyste, ale nie pływało w sosie), zachowaj i podaj z zapiekanką jako sos. Przełóż nadzienie do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 1,2 litra i odstaw do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Ciasto:
Wsyp mąkę i łój do dużej miski, dodaj trochę soli i pieprzu. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż powstanie miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstaw na 5 minut.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm. Odkrój pasek o szerokości 2 cm. Zwilż brzeg naczynia żaroodpornego wodą, przyklej do niego pasek ciasta i też zwilż go wodą. Połóż na wierzchu resztę ciasta, przyciśnij, by skleić brzegi, odkrój nadmiar i dekoracyjnie wykończ brzeg.
Piecz 30–40 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 10-15 minut i podawaj.
* Przesiej 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierz potrzebną ilość. Resztę przechowuj w szczelnym słoiku. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.
Włóż cebulę i mięso do dużego garnka. Wlej tyle wody, by przykryła składniki i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 1½ godziny. Dorzuć ziemniaki do garnka, dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i gotuj jeszcze 30-35 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku. Odlej z garnka 300-600 ml płynu (tyle, by nadzienie było soczyste, ale nie pływało w sosie), zachowaj i podaj z zapiekanką jako sos. Przełóż nadzienie do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 1,2 litra i odstaw do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Ciasto:
Wsyp mąkę i łój do dużej miski, dodaj trochę soli i pieprzu. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż powstanie miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstaw na 5 minut.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm. Odkrój pasek o szerokości 2 cm. Zwilż brzeg naczynia żaroodpornego wodą, przyklej do niego pasek ciasta i też zwilż go wodą. Połóż na wierzchu resztę ciasta, przyciśnij, by skleić brzegi, odkrój nadmiar i dekoracyjnie wykończ brzeg.
Piecz 30–40 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 10-15 minut i podawaj.
* Przesiej 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierz potrzebną ilość. Resztę przechowuj w szczelnym słoiku. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W