Zapiekanka z gulaszem scouse

Zapiekanka z gulaszem scouse
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
3

Składniki:

  • Gulasz:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 kg karkówki jagnięcej z kością
  • 2 duże marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 2 cebule, obrane i pokrojone na plasterki
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • mały pęczek tymianku
400 g prostego ciasta francuskiego z masłem – patrz osobny przepis
  • rozkłócone jajko do posmarowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gulasz:
Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie i obsmaż mięso. Gdy się zrumieni, zdejmij na talerz i odstaw na bok. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Włóż z powrotem mięso i dodaj resztę składników. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Ewentualnie podlej wodą, jeśli płyn się wygotuje. Spróbuj sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Rozwałkuj ciasto w koło trochę większe niż średnica garnka. Zwilż krawędź garnka, połóż na wierzchu ciasto, przyciśnij do brzegu i odetnij nadmiar nieco poniżej krawędzi.

Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i piecz 20–30 minut, aż ciasto się zrumieni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA