Zapiekanka z gulaszem scouse
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- Gulasz:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 kg karkówki jagnięcej z kością
- 2 duże marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
- 2 cebule, obrane i pokrojone na plasterki
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 liść laurowy
- mały pęczek tymianku
400 g prostego ciasta francuskiego z masłem – patrz osobny przepis
- rozkłócone jajko do posmarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gulasz:
Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie i obsmaż mięso. Gdy się zrumieni, zdejmij na talerz i odstaw na bok. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Włóż z powrotem mięso i dodaj resztę składników. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Ewentualnie podlej wodą, jeśli płyn się wygotuje. Spróbuj sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Rozwałkuj ciasto w koło trochę większe niż średnica garnka. Zwilż krawędź garnka, połóż na wierzchu ciasto, przyciśnij do brzegu i odetnij nadmiar nieco poniżej krawędzi.
Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i piecz 20–30 minut, aż ciasto się zrumieni.
Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie i obsmaż mięso. Gdy się zrumieni, zdejmij na talerz i odstaw na bok. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Włóż z powrotem mięso i dodaj resztę składników. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Ewentualnie podlej wodą, jeśli płyn się wygotuje. Spróbuj sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Rozwałkuj ciasto w koło trochę większe niż średnica garnka. Zwilż krawędź garnka, połóż na wierzchu ciasto, przyciśnij do brzegu i odetnij nadmiar nieco poniżej krawędzi.
Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i piecz 20–30 minut, aż ciasto się zrumieni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W