Zapiekane warzywa

Zapiekane warzywa
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 szklanka obranej i pokrojonej marchewki
  • 1 szklanka obranego i pokrojonego pasternaku
  • 1 szklanka pokrojonego korzenia selera
  • 1 dynia Delicata
  • bez pestek
  • pokrojona (można nie obierać ze skóry)
  • 2 szalotki
  • pokrojone na plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj warzywa w misce z oliwą oraz tymiankiem i dopraw je do smaku, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz 30-40 min, aż warzywa zmiękną. Usuń gałązki tymianku. W czasie, gdy warzywa się pieką, przygotuj winegret. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj musztardę i posiekany rozmaryn, wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą trzepaczki i zmniejsz płomień. Stale mieszając powoli dolej 6 łyżek oliwy i dopraw dressing do smaku. Podgrzej warzywa i winegret przed podaniem, wymieszaj i posyp prażonymi pestkami dyni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA