Zapiekane warzywa
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 szklanka obranej i pokrojonej marchewki
- 1 szklanka obranego i pokrojonego pasternaku
- 1 szklanka pokrojonego korzenia selera
- 1 dynia Delicata
- bez pestek
- pokrojona (można nie obierać ze skóry)
- 2 szalotki
- pokrojone na plasterki
- 3 łyżki oliwy
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj warzywa w misce z oliwą oraz tymiankiem i dopraw je do smaku, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz 30-40 min, aż warzywa zmiękną. Usuń gałązki tymianku. W czasie, gdy warzywa się pieką, przygotuj winegret. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj musztardę i posiekany rozmaryn, wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą trzepaczki i zmniejsz płomień. Stale mieszając powoli dolej 6 łyżek oliwy i dopraw dressing do smaku. Podgrzej warzywa i winegret przed podaniem, wymieszaj i posyp prażonymi pestkami dyni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W