Wykwintne piersi kurczaka z cytrynowymi karczochami i pieczarkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 duże piersi kurczaka, ze skórą lub bez
- ½ filiżanki soli morskiej
- ½ filiżanka cukru
- 6 filiżanek wody
25 g masła
- 1 łyżka oliwy
- mąka, do oprószenia
- sól i pieprz
4 karczochy
- sok z cytryny, do skropienia
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 pokrojona drobno szalotka
- 200 g pokrojonych w plasterki pieczarek
- 200 ml wytrawnego białego wina
- skórka otarta z jednej cytryny
- pół pęczka bazylii i pół pęczka natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso piersi kurczaka często bywa suche po przyrządzeniu. Tym razem tak nie będzie, przyrzekamy. Marynowanie w solance z cukrem sprawi, że piersi zachowają soczystość.
Rozpuść sól i cukier w letniej wodzie, włóż piersi kurczaka do miski, zalej marynatą, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Przygotuj karczochy. Oto moja metoda, która zawsze się sprawdza. Kupuj karczochy, kiedy są jeszcze zamknięte – są świeższe i delikatniejsze od tych rozchylonych. Zetnij łodyżkę mniej więcej 1 cm od podstawy karczocha. Obierz z zewnętrznej warstwy listków, skrapiając w trakcie sokiem z cytryny, by karczochy nie ściemniały. Kiedy dojdziesz do serca, zetnij ⅔ od góry i zostaw samą podstawę. Za pomocą łyżeczki do robienia kulek z owoców lub zwykłej łyżki wygarnij włoski ze środka serca – ich spożycie grozi zadławieniem. Nożykiem do obierania warzyw zetnij zewnętrzną warstwę wokół serca karczocha, skrop obficie sokiem z cytryny i spójrz z dumą na pięknie przygotowane serce karczocha. Pokrój każde serce na mniej więcej 6 plastrów. Obgotuj je w wodzie z sokiem z cytryny przez mniej więcej 5 minut, zakryj pokrywką i odstaw.
Wyjmij piersi kurczaka z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż na desce na kawałku folii spożywczej, przykryj drugim kawałkiem i delikatnie rozbij tłuczkiem (płaską stroną), by wyrównać grubość – dzięki temu równo się usmażą. Oprósz z obu stron mąką.
Na patelni z pokrywką podgrzej masło z oliwą, smaż piersi z jednej strony (jeśli są ze skórą – zacznij od strony ze skórą), na złoto, przez 1-2 minuty. Przewróć, zakryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową, odstaw na kilka minut. Tak przyrządzone piersi będą idealne.
Na patelnię wlej kolejną porcję oliwy i dodaj masło, zeszklij szalotkę – potrwa to około 5 minut. Dołóż czosnek i przesmaż przez kolejną minutę. Dodaj karczochy oraz pieczarki, smaż, aż z lekka się zrumienią. Wlej wino i sok z cytryny, podgrzewaj, aż płyn odparuje w połowie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj skórkę, otartą z cytryny oraz natkę pietruszki i bazylię.
Nałóż na środek talerza pieczarki i karczochy, na wierzchu umieść pierś kurczaka i polej sokami, które wyciekły z mięsa. Możesz skropić odrobiną oliwy truflowej. Ja podaję do tego młode ziemniaczki, smażone w oliwie z rozmarynem.
Danie-petarda!!
Rozpuść sól i cukier w letniej wodzie, włóż piersi kurczaka do miski, zalej marynatą, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Przygotuj karczochy. Oto moja metoda, która zawsze się sprawdza. Kupuj karczochy, kiedy są jeszcze zamknięte – są świeższe i delikatniejsze od tych rozchylonych. Zetnij łodyżkę mniej więcej 1 cm od podstawy karczocha. Obierz z zewnętrznej warstwy listków, skrapiając w trakcie sokiem z cytryny, by karczochy nie ściemniały. Kiedy dojdziesz do serca, zetnij ⅔ od góry i zostaw samą podstawę. Za pomocą łyżeczki do robienia kulek z owoców lub zwykłej łyżki wygarnij włoski ze środka serca – ich spożycie grozi zadławieniem. Nożykiem do obierania warzyw zetnij zewnętrzną warstwę wokół serca karczocha, skrop obficie sokiem z cytryny i spójrz z dumą na pięknie przygotowane serce karczocha. Pokrój każde serce na mniej więcej 6 plastrów. Obgotuj je w wodzie z sokiem z cytryny przez mniej więcej 5 minut, zakryj pokrywką i odstaw.
Wyjmij piersi kurczaka z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż na desce na kawałku folii spożywczej, przykryj drugim kawałkiem i delikatnie rozbij tłuczkiem (płaską stroną), by wyrównać grubość – dzięki temu równo się usmażą. Oprósz z obu stron mąką.
Na patelni z pokrywką podgrzej masło z oliwą, smaż piersi z jednej strony (jeśli są ze skórą – zacznij od strony ze skórą), na złoto, przez 1-2 minuty. Przewróć, zakryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową, odstaw na kilka minut. Tak przyrządzone piersi będą idealne.
Na patelnię wlej kolejną porcję oliwy i dodaj masło, zeszklij szalotkę – potrwa to około 5 minut. Dołóż czosnek i przesmaż przez kolejną minutę. Dodaj karczochy oraz pieczarki, smaż, aż z lekka się zrumienią. Wlej wino i sok z cytryny, podgrzewaj, aż płyn odparuje w połowie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj skórkę, otartą z cytryny oraz natkę pietruszki i bazylię.
Nałóż na środek talerza pieczarki i karczochy, na wierzchu umieść pierś kurczaka i polej sokami, które wyciekły z mięsa. Możesz skropić odrobiną oliwy truflowej. Ja podaję do tego młode ziemniaczki, smażone w oliwie z rozmarynem.
Danie-petarda!!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W