Wołowina duszona w gorzkich pomarańczach
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 800 g rozbratla
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej arachidowy lub roślinny do smażenia
- masło do smażenia
- 2 cebule pokrojone w ćwiartki
- 2 marchewki
- przecięte wzdłuż w ćwiartki
- 50 ml octu z czerwonego wina
- butelka czerwonego wina
- 2 łyżeczki cukru demerara
- 3 liście laurowe
- gałązka tymianku
- gałązka rozmarynu
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 4 paski skórki z gorzkiej pomarańczy
- 300 ml consommè wołowego z puszki
- 3 gorzkie pomarańcze
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Pokrój mięso w plastry po 100g. Obtocz je w mące. Rozgrzej patelnię, wlej olej, usmaż mięso na złocistobrązowy kolor. W rondlu usmaż na maśle na małym ogniu cebule i marchewki, aż będą złociste. Wyjmij na talerz. Do rondla wlej ocet z czerwonego wina. Gdy odparuje, wlej butelkę czerwonego wina. Dosyp cukier demerara i wszystkie przyprawy: liście laurowe, tymianek, rozmaryn i ziarna czarnego pieprzu. Dodaj także 4 paski skórki z gorzkiej pomarańczy. Gdy odparuje dwie trzecie wina przełóż do wywaru kawałki obsmażonego mięsa. Dodaj także usmażone warzywa. Wlej consommè wołowe z puszki. Płyn powinien zakryć mięso. Dosyp 2 łyżki stołowe mąki pszennej, w której obtaczałeś kawałki wołowiny. Przykryj rondel pokrywką i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Mięso powinno się dusić przez 2-3 godzin. Co pół godziny trzeba zajrzeć do rondla i zebrać tłuszcz z wierzchu. Wyciśnij sok z pomarańczy, przecedź przez sito, wlej do rondelka i gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je na talerz i trzymaj w cieple. Przecedź wywar, przelej do rondla i gotuj przez minutę. Zdejmij tłuszcz, który pojawił się na wierzchu. Wyłącz gaz i dolej syrop z pomarańczy. Wymieszaj. Na półmisku ułóż kawałki wołowiny i warzyw. Polej gotowym sosem, podawaj z kluskami chrzanowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W