Wolowina duszona w czerwonym winie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 kg udźca wołowego (góra)
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
8 ziaren czarnego pieprzu
1 duża cebula
3 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 butelka czerwonego wina (750 ml)
6 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżeczki soli
sól i świeżo zmielony pieprz
chleb do podania
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę, marchew obrać i drobno posiekać. Seler pokroić w drobną kostkę. Wrzucić warzywa do miski, dodać pieprz i liście laurowe. Mięso obwiązać sznurkiem kuchennym, ułożyć na warzywach, dodać rozmaryn, wlać wino. Przykryć, wstawić do lodówki i marynować przynajmniej 12 godzin. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierem kuchennym (marynatę zachować). W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć i odłożyć na bok. Do tego samego rondla wlać marynatę i zagotować. Włożyć z powrotem mięso, doprawić solą i ew. pieprzem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu zaglądać i obracać mięso. Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je z rondla i trzymać w cieple. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować go na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Usunąć sznurek, pokroić mięso na plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem i warzywami z gotowania. Podawać z chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W