Włoska sałatka z bazylią i domowymi grzankami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.54)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sałatka z bazylią450 g mieszanej młodej sałaty, umytej i osuszonej
1 lub 2 pęczki młodej rukoli, umytej i osuszonej
pół czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
1 duży pęczek świeżych listków bazylii
½ szklanki orzeszków piniowych
100 g parmezanu
Domowe grzanki
1 bagietka, pokrojona w dwucentymetrową kostkę
oliwa z oliwek do pokropienia
2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii
sól i pieprz
Dressing
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
Włożyć składniki sałatki do dużej miski. Wierzch posypać plastrami parmezanu startymi na obieraczce do warzyw.
Domowe grzanki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć pokrojoną bagietkę do dużej miski i skropić oliwą. Wsypać zioła, sól, pieprz i porządnie wymieszać. Wysypać na blachę do pieczenia i zrumienić w piekarniku przez ok. 15 min.
Dressing
Włożyć wszystkie składniki do słoika i dobrze potrząsnąć, żeby się połączyły. Można też ubijać je trzepaczką w miseczce, aż się połączą. Posypać sałatkę grzankami i polać dresingiem. Dobrze wymieszać.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W