Wieprzowina ze śliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
- 4 śliwki pokrojone na łódki
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój polędwiczkę po skosie na 2 cm plastry, połóż je między 2 warstwami folii i rozbijaj, aż będą miały 0,5 cm grubości. Przypraw solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej duży rondel, wlej 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę masła. Piecz polędwiczki partiami, aż się zarumieni z obu stron. W razie potrzeby dolewaj oliwy i masła. Przenieś na talerz i zmniejsz ogień. Wrzuć do rondla cebulę i śliwki i gotuj przez 3 minuty. Dolej octu dla smaku i mieszaj, aż zacznie się gotować. Podawaj polędwiczki polane mieszanką z cebuli i śliwek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W