Wieprzowina na sposób azjatycki i sałatka z makaronem ryżowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na kotlety wieprzowe:
1 łyżka cukru
2 łyżki sosu rybnego
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
4 kotlety z combra wieprzowego
Na sos do sałatki:
1 długa czerwona chili, posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
3 cm świeżego imbiru, obranego i drobno startego
55 cukru
60 ml octu ryżowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
Na sałatkę:
200 g makaronu ryżowego
1 łyżeczka oleju arachidowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu ryżowego
1 duża marchew, starta
¼ małej czerwonej kapusty, poszatkowanej
1 duża garść świeżej mięty
1 mała garść świeżej bazylii
50 g orzechów nerkowych, uprażonych i posiekanych
Kotlety:
Połącz cukier, sos rybny, czosnek i olej w płytkim naczyniu. Każdy kotlet pokryj powstałą marynatą. Odstaw na 2 godziny.
Sos do sałatki:
W małym rondlu połącz chili, czosnek, imbir, cukier i ocet. Postaw rondel na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj na wolnym ogniu, aż połowa objętości sosu odparuje czyli ok. 5 minut. Odstaw sos i zajmij się sałatką. Gdy dressing ostygnie, dodaj sok z limonki i sos rybny.
Sałatka:
W dużym naczyniu zalej makaron wrzątkiem. Odstaw na 10 minut, by makaron zmiękł. Przelej zimną wodą, osącz i wymieszaj z olejem. W naczyniu połącz cukier z octem ryżowym, dodaj marchew. Niech się marynuje 20 minut. Osącz marchew, dodaj makaron z kapustą, miętą, bazylią i orzechami. Dodaj sos i zamieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Smaż kotlety 4-5 minut z każdej strony, aż mięso stanie się delikatne i skarmelizowane. Podawaj z sałatką z makaronem ryżowym.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W