Wiejskie duszone żeberka

Wiejskie duszone żeberka
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usmaż boczek w dużym żeliwnym garnku na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Przełóż go na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, pozostawiając tłuszcz w garnku. Obsmaż żeberka na dużym ogniu, aż zbrązowieją i wyjmij z garnka. Zmniejsz ogień i smaż cebulę z marchewką około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj liście laurowe. Zwiąż sznurkiem tymianek, oregano oraz gałązki natki pietruszki i włóż do garnka, przywiązując sznurek do ucha. Dodaj marsalę, pomidory oraz bulion drobiowy i zagotuj na małym ogniu. Włóż żeberka z powrotem do garnka, przykryj i duś na małym ogniu około 2 godzin, obracając je od czasu do czasu. Zbierz nadmiar tłuszczu. Wmieszaj kapary, usmażony boczek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Żeberka można też piec 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA