Wiejskie duszone żeberka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 grube plastry boczku
- pokrojone w kostkę
- 1 kg wieprzowych żeberek z dużą ilością mięsa
- 2 średnie cebule
- pokrojone w dużą kostkę o boku 2,5 cm
- 3 średnie marchewki
- obrane i pokrojone na kawałki o dł. 2,5 cm
- 4 ząbki czosnku
- pokrojone na plasterki
- 3 liście laurowe
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 4 gałązki świeżego oregano
- 3 łodygi natki pietruszki
- ½ szklanki wytrawnego wina Marsala
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki kaparów
- sól i pieprz
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usmaż boczek w dużym żeliwnym garnku na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Przełóż go na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, pozostawiając tłuszcz w garnku. Obsmaż żeberka na dużym ogniu, aż zbrązowieją i wyjmij z garnka. Zmniejsz ogień i smaż cebulę z marchewką około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj liście laurowe. Zwiąż sznurkiem tymianek, oregano oraz gałązki natki pietruszki i włóż do garnka, przywiązując sznurek do ucha. Dodaj marsalę, pomidory oraz bulion drobiowy i zagotuj na małym ogniu. Włóż żeberka z powrotem do garnka, przykryj i duś na małym ogniu około 2 godzin, obracając je od czasu do czasu. Zbierz nadmiar tłuszczu. Wmieszaj kapary, usmażony boczek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Żeberka można też piec 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W