Warzywny tażin
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę pasternaku
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę korzenia selera
- 3 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 2 łyżki drobno utartego świeżego imbiru
- 1 łyżka mielonego kminu
- 1 łyżka mielonych nasion kolendry
- ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 3 łyżki syropu z owoców granatu albo syropu melasowego
- 1½ szklanki różyczek kalafiora
- 1½ szklanki pokrojonego w kostkę bakłażana
- 1 puszka (540 g) ciecierzycy
- osączonej i przepłukanej
- ¾ szklanki rodzynek
- ½ szklanki posiekanych suszonych moreli
- sól i pieprz
- ½ szklanki lekko uprażonych płatków migdałowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, słodkiego ziemniaka, marchewkę, pasternak oraz seler i podgrzewaj około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz przyprawy i smaż jeszcze 2 minuty, po czym wlej bulion (lub wodę) oraz syrop i zagotuj na małym ogniu. Dodaj kalafiora, bakłażana, ciecierzycę, rodzynki oraz morele i duś około 20 min, aż wszystkie jarzyny zmiękną, a większość płynu się zredukuje (tażin nie może być suchy). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podaj porcje posypane prażonymi płatkami migdałowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W