Tuńczyk z warzywami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:300 g fileta z tuńczyka, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
1 łyżeczka mielonej chili
1 gałązka liści curry + trochę więcej do dekoracji
sok z limonki
2 łyżki oleju
1 średnia cebula, podzielona na ćwiartki
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 średnie pory, pokrojone
3 zielone chili, posiekane + odrobina do dekoracji
2 czerwone chili, posiekane + odrobina do dekoracji
na sos słodko-kwaśny:
3 łyżki sosu pomidorowego
3 łyżki octu
Przygotowanie:
Tuńczyka wkładamy do naczynia, dodajemy sól, chili, liście curry i sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Łączymy sos pomidorowy z octem i odstawiamy. Na dużym ogniu w woku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie temperaturę dymienia, dodajemy cebulę, czosnek i pory. Kiedy zacznie pachnieć i cebula się zeszkli, dodajemy chili i smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy tuńczyka. Mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i nakrywamy wok. Gotujemy kilka minut, aż tuńczyk dojdzie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy liśćmi curry i papryczkami chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia lankijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W